Пътят на една сирийка от войната до мечтания бизнес в Европа

НОВИНИ
Слушай

История за бягство и спасение, за ново начало и надежда ще ви покажем в днешния епизод на "Европейци". За пътя от Сирия до Европа през погледа на една жена, която е стояла с дни на опашките с бежанци, а днес е успешна бизнесдама в Белгия.

"До последно се опитвах да остана в Сирия, но войната взе решението вместо мен. Европа даде шанс на хора като нас, които искаха да започнат начисто".

Сали Ханум отива в Антверпен, Белгия, където не познава никого и нищо. Започва да гони мечта, която никога не си е представяла, че ще има - ресторант със сирийска кухня в сърцето на Европа.

"Аз исках хората да знаят за нас повече от това, което пише в менюто. Говорех им - кои сме ние, какво правим, защо сме тук, защо им сервирам тази чиния", разказва тя.

Красивата идея започва добре, но се пропуква.

"Финансово бяхме зле. Помислих, че сме се провалили, но думите на хората ни върнаха. Клиентите ни посъветваха да се обърнем към "Микростарт", обясни Сали Ханум.

Това е програмата, по която в Белгия са дадени над 6000 заема и така над 8000 души започват работа. Възможност, която Европейската комисия дава, за да бъдат спасени ценните бизнес идеи на хората в Белгия. Помагат и на много бежанци да намерят смисъл и шанс - именно тази програма дава на Сали глътка въздух.

"Това, което правя тук, е много повече от просто печелене на пари. Това е името ми, тук е нашето лице. Мигрантите са тези, които трябва да разбият клишетата за себе си", смята Сали.

Тя го прави по нейния начин - с храна, думи и музика.

Вижте целия епизод във видеото!

Татяна Йорданова

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория