Затворена въглищна мина в Полша е превърната в музей

НОВИНИ
Слушай

Затворена въглищна мина в полския град Забже вече е атрактивен музей, създаден с европари. Преди години тук семействата се издържат от мините, днес привличат милиони туристи.

Разходката из бившите минни галерии става незабравимо преживяване - разказваме за него в днешния епизод на "Европейци".

В този град миналото има бъдеще. Заради хората, които са избрали да превърнат 10 километра под земята в истинско преживяване.

"Нашият музей е много различен. Човек има какво да види – може да разбере как работят миньорите, какво е оборудването им. Хората се обличат в бели дрехи, слизат под земята и преживяват усещането. Виждат какво е да работиш в тъмното и да изпълняваш различни задачи – това е много интересно за тях – да влязат в обувките на миньор", разказва Матеус Новажницки, екскурзовод.

Под земята се оказва идеално място за бизнес срещи, концерти, партита и предложения за брак. Ще ви се стори странно, но точно тук хората от региона избират на направят дори сватбата си.

"В нашия бар сервираме някои типични храни, като например сандвичите, които са яли миньорите, когато са слизали под земята. Ако си под земята можеш да спреш и да хапнеш от тяхното меню. Ако някой иска да се почувства като миньор или поне да види как миньорите са прекарвали една малка част от времето си тук – това е локацията", обясни Матеус Новажницки.

Това е локацията, която получава безпрецедентна подкрепа от Европа. Над 70 милиона евро превръщат една вече безполезна мина в комплекс - под инад земята. Шанс за малкия град да задържи своите хора. И да им даде нови възможности.

Вижте целия епизод във видеото!

Татяна Йорданова

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория