Фоторазказ от Малта: Сладостта да пазиш вековната традиция за добив на сол

Фоторазказ от Малта: Сладостта да пазиш вековната традиция за добив на сол

НОВИНИ
Слушай

Да вървиш срещу вятъра е трудно, но ако разпериш ръце, може и да полетиш.... За полета на една мечта сред поривите на остров Гозо ще ви разкажем тази събота в новия брой на „Европейци“, веднага след централните новини на БНТ в 20 ч.

Репортерът Милена Кирова и операторът Станислав Ангелов ще ви отведат на пътешествие в Малта, където 5 поколения добиват сол от 50 години.

Операторът Станислав Ангелов в опит да намери перфектния кадър.

Въпреки соленото препитание, животът на хората, които добиват сол, е сладък, защото вярват, че принадлежат на това място, а средствата от европейските фондове им помагат, за да съхранят традицията и да има солници и след още 50 години.

Семейството на Жозефин продължава традицията на пет поколения да добива сол. Производството е трудна физическа работа и отнема много време.

Малкият остров, дълъг едва 14 километра успява да се преобрази през последните 7 години благодарение на европейското финансиране.

Нови пристанища, пътища и съхраняване на вековни традиции привличат все повече туристи.

Снимки: Станислав Ангелов

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия,
който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Милена Кирова

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория