Тайните на Хиос: Как със средства от Европа могат да се съхраняват спомени и да се привличат туристи

НОВИНИ
Слушай

Вероятно само любителите пътешественици по света знаят, че сухият и горещ остров Хиос има скрито зелено сърце, наречено Камбос, където портокалите дават най-сочния плод, а лимоновите цветове се затварят в бурканчета сладко.

Пищните зелени градини на острова се поливат с водата от кладенци, дълбоки колкото 9-етажна сграда, дълбани на ръка, с години.

Цитрусовото сладко на остров Хиос е специално заради изключителния вкус на мандарините и невероятния аромат на лимоновите цветове, които се влагат в него. Но най-важно е отношението на хората към тази скалиста земя, която ги храни.

Някога, цитрусите от скритите зад дебелите каменни стени на Камбос градини са пътували с кораби като специални поръчки. А портокалите са поднасяни като скъп подарък за децата в заможните семейства из цяла Европа и в Русия.

В онези времена портокалите били толкова рядка стока, че са се опаковали един по един в пергаментова хартия. Един от етикетите в музея на портокалите е с лика на Васил Левски и бил поръчка, пътувла до България.

Днес, благодарение на европейски програми - сред портокалови и мандаринови гори, натежали от плод - в Камбос е отворил врати и уникалният музей на цитрусите - в една изумителна със своята архитектура сграда от 16 век.

Как със средства от Европа могат да се съхраняват спомени, да се отварят нови работни места и да се привличат туристи – гледайте тази събота, 9 януари, в новия брой на „Европейци“, веднага след централната емисия „По света и у нас“ в 20 ч.

Още за съкровищата на остров Хиос вижте ТУК

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Аделина Радева

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория