На остров Скирос спасиха порода коне на 2000 години

НОВИНИ
Слушай

Eдна от най-древните породи коне в Европа все още е съхранена на гръцкия остров Скирос.

Легендата разказва, че кон от тази порода е яздил Александър Македонски, както и Ахил по време на Троянската война. Днес са останали едва 200 чистокръвни екземпляра.

Уникалната порода, която съществува над 2000 години е спасена на остров Скирос от Манолис Траханас. Семейството му създава ферма за скироски коне, а доброволци от цял свят помагат в запазването им.

Допреди 30 години използвахме конете за вършитба, за да може да се отсее зърното от плявата, защото тогава нямаше машини. Не само на острова, но и по света използваха този ръчен метод с коне и каменни плочи. Когато на острова дойде първата машина, конете загубиха тази функция. И вместо за 10 дни, тази работа се вършеше за един. Така бяха пренебрегнати и животните. Като нещо, което не ти е полезно, не ти носи пари и го изоставяш. Това е причината конете да изчезват. Трябва да им помогнем да си върнат мястото, разказва Манолис.

Любовта на Манолис към конете го отвежда още по-далече. Деца от училищата в цяла Гърция вече идват за уроците си по екология в неговата ферма.

Възродил е и още една традиция - отглеждането на специален сорт жълт сушен грах - фава.

Малките бизнеси по островите на хора като Манолис са най-ощетени от пандемията. Затова Европейският съюз ще им помага по-силно чрез кохезионните фондове. За да може Манолис да остане да живее сред суровите ветрове на Егейско море.

Гледайте цялата история за конете на остров Скирос - утре вечер, 6 февруари, след централната емисия на БНТ в 20 ч.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Татяна Тасева

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория