Ползата от рециклирането на смартфоните

НОВИНИ
Слушай

Всяка година 5 милиарда смартфона отиват в боклука, след като за производството им в природата е оставен над 400 млрд. тона въглероден диоксид. На това обръща внимание Европейската комисия, която обмисля да задържи производителите да ремонтират смартфоните.

В днешния епизод на "Европейци" ви срещаме с Михаил Димитров - българин, който се справя със същия проблем, като дава втори шанс на старите устройства.

"Направихме доста пространно проучване и се оказа, че половината от българите пазят старо устройство в шкафа си. За да се реновира, е трябвало да се направи нещо много малко - да се смени батерията, да се смени част или елемент, което е нещо незначително. Те оставят този телефон в шкафа, намират го след няколко години, осъзнават, че нямат нужда от него, взимат го и го изхвърлят в кофата за боклук", разказва той.

Така, освен че замърсяват природата, хората забравят, че могат да спечелят нещо от вече ненужен телефон. А би могло да е различно - екипът на Михаил да купи този телефон, да го ремонтира и да го продаде с гаранция като чисто нов.

"Първо го инспектираме обстойно с различни софтуери, да разберем дали е заключен, дали е краден, дали е реплика, дали е с оригиналните си части, дали батериите имаj достатъчно капацитет, за да издържат употребата на нов потребител. Почистваме ги, пакетираме ги, така че тези смартфони да са почти неразличими от чисто нови. Той функционира като чисто нов, пакетиран е като такъв и това по някакъв начин създава условия потребителите да не се притесняват, че ще закупят нещо втора употреба от някой на ъгъла или от битака", обяснява Димитров.

Преизползване не е мръсна дума - разбират го хората, които избират да си купят телефон втора употреба. Всеки ден те стават все повече.

"Имахме клиенти, които ляха пътували от 100 км да си купят нов телефон, тъй като бяха разбрали за нашата услуга", казва Йордан Иванов - оперативен мениджър.

Европа също знае колко е важно това, което прави Михаил - затова през Фонда на фондовете му дава 325 000 евро - подкрепа, с която казва на българите, че просто може, а трябва да купуват, трупат и изхвърлят продукт в природата.

Гледайте целия епизод във видеото!

Татяна Йорданова

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория