Как се правят бонбони с магарешко мляко

НОВИНИ
Слушай

Как се правят бонбони с магарешко мляко и къде се произвежда единственият в света дезодорант, който се яде? Това ще видите в новото издание на "Европейци" утре вечер, веднага след централната емисия новини в 20 ч.

Тайната на билките е позната още от древността, че те са изключително полезни, така че днес по един нов, модерен начин, можем да приемаме билките чрез бонбоните, казва Райна Хаджикинова, главен асистент в УХТ Пловдив.

Създадохме нова технология, наша собствена с помощта на Университета по хранителни технологии в Пловдив, решихме да се насочим към производство на функционални продукти - бонбони, дъвки, обяснява Венцислав Пейчев, собственик на фабриката за бонбони в Асеновград.

Освен на функционалните, залагат и на изцяло иновативни продукти. Като бонбоните, които ароматизират цялото тяло.

Ние сме единственият производител, който произвежда такива ядящи се дезодоранти, казва собственикът.

Най новата ни разработка в момента е бонбони с пълнеж от магарешко мляко. Магарешкото мляко е най-близо по състав с майчината кърма и има антиоксидантни свойства, допълва той.

С помощта на европейските програми, във фабриката инсталират нови машини и увеличават двойно производството си.

Когато има европейско финансиране, това дава една допълнителна подкрепа, в тази пандемична обстановка никой не сме уволнили до момента, дори сме назначили още хора. И това всичко се дължи на разработка на нови иновативни продукти, казва Венцислав.

С иновациите компенсират и спада в потреблението не само у нас, но и в чужбина.

Целият репортаж за бонбонената фабрика гледайте утре вечер в "Европейци" след централната емисия в 20 ч.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Деница Торньова

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория