Неизползваното богатство на Велинград

НОВИНИ
Слушай

Неслучайно Европейският съюз инвестира в съхраняването на природата си, защото водата е голямото спасение. Водните ресурси обаче намаляват. Експертите казват, че богати ще бъдат тези, които владеят водата. България има изобилие от топли минерални извори, но използва само 15% от тях. Подценено богатство, с което може да се отопляваме, да свалим сметките за ток и дори да ни спаси икономически. Днес ще ви разкажем за потенциала на топлите минерални води на Велинград. Дар от природата, от който слабо се възползваме.

"В Тракия била страната на блаженството, която лежала високо над планината, където обитавал Дионис". С тези думи старогръцкият историк Херодот започва разказа си за мястото, съчетало по уникален начин въздух, слънце и вода. Днешен Велинград, познат на мнозина като спа столицата на Балканите, където повечето дни в годината са слънчеви, а заради планинските ридове, студените зимни ветрове са почти непознати. Истинското богатство на града е най-голямото в Южна България геотермално находище. Тук има над 80 извора и във всяка една секунда от тях извират 160 литра топла минерална вода.

"Слънце, въздух и вода. Това са трите основни правила не само за съществуването на живот на планетата, като цяло Велинград има тази дарба от природата и ние просто сме длъжни да я съхраним и да я доразвием. Тъй като това нещо прави и самият град и нашата област автентична”, разказва хотелиерът Ангел Манолов.

Лековитите свойства на минералната вода, познати от дълбока древност, днес привличат във Велинград много туристи. Все повече хотели развиват идеята за по-здравословен, по-безопасен и по-екологичен туризъм. В един от най-големите хотели са се сетили да използват минералната вода и за отопление и охлаждане. Оползотворяват дори отпадните води, чрез специална система за пречистване.

"Тази система има летен и зимен режим на работа, като в зимния режим използваме варианта, в който подгряваме басейните директно с минерална вода, отпадната вода от басейните минава втори цикъл на обработка през чилър, с който подгряваме целия хотел включително и топлата вода в бойлерите. Наистина пестим много минерална вода, но в летния режим на работа пестим още повече. В случая тогава системата се обръща и с охлаждането на стаите подгряваме басейните”, разказва системният администратор Иван Витанов.

Пестят водата и следват политиката на Европа в опазването на околната среда. Инвестицията дава и свобода на персонала на хотела, защото модерната еко система се управлява само от един човек.

"Не ползваме нито източници на твърдо гориво, нито газ, нито нафта, нито дърва, което е далеч по-щадящо в случая. Цялата система се контролира от така наречената БМС система за достъп, което спестява изцяло човешкия фактор. Това допринася много за комфорта в една сграда. Това е сърцето на този хотел, де факто ако той спре, спира и хотелът. Това е сравнително иновативна за времето си технология. Надявам се все повече да се прилага, защото минералната вода е едно природно богатство което трябва да бъде използвано на 100%. В случая този хотел го използва на 100%”, казва още Витанов.

Следвайки идеите на Европа за устойчив екологичен туризъм и за кръгова икономика, в друг от хотелите във Велинград рециклират водата и стъклените опаковки, добиват енергия чрез фотоволтаици и сами отглеждат повечето продукти, с които приготвят храни и напитки.

"Храната, която предлагаме на нашите гости, се доставя от нашата био ферма, която е към хотела. Стараем се да предлагаме и автентични рецепти. Все повече хора се интересуват от това да опитат местни продукти да се запознаят с местната култура, да използват местните източници, които предлага районът”, обясни Анна Костова - маркетинг мениджър.

Развитието на екотуризма обаче претърпява сериозно сътресение по време на ковид пандемията. Хотелиерите срещат подкрепата на Европа и запазват бизнеса си.

"Благодарение на Европа общо получихме в порядъка на 250 - 260 хиляди лева. Успяхме да съхраним и да запазим бизнеса на нивото, на което сме били и на което искаме да бъдем. Важен ни е екипът, няма как да работим без екип в нашия бранш. Туризмът изисква по-сериозна работна сила и ръка”, казва Ангел Манолов.

С помощта на кохезионните фондове не просто успяват отново да стъпят на крака, а вече правят още по-широки и смели крачки. Опитват да достигнат най-добрите европейски практики за ефективното използване на минералната вода.

А водата вече се ползва успешно и в селското стопанство. Местна оранжерия във Велинград се изгражда със средства от Европа. Отново с подкрепата на кохезионните фондове правят и система за отопление на съоръжението.

"Използваме минералната вода изцяло. Има изграден сондаж, температурата на водата, която ние използваме при извор е 95 градуса, имаме изградени и резервоари, в които водата е 80 градуса. След това със специално изградена система се отопляват оранжериите. След отоплението на оранжериите температурата пада до 35 градуса, но използваме минералната вода за отопление на почвата. Правим може би около три-четири пъти по-големи икономии от енергия. Производството от 10 декара оранжерии, което е основно краставици и домати, реализираме на местно ниво основно за хотелите, които са във Велинград и малки магазинчета, тъй като количество добивът не е толкова висок при биологичното производство”, казва Дарина Шатрова.

Икономии правят и в много общински сгради, в които отоплението е с геотермална енергия. Европейски проекти, с които община Велинград се справя успешно. Но както често се случва, и това начало било трудно, имало доста скептици, разказва един от хората, първи развили тази идея. 10 години Никола Делиев е председател на читалище "Васил Левски" във Велинград. Днес то се отоплява благодарение на минералната вода. Както и няколко училища и детски градини.

"Ние се топлим преди всичко с минерална вода. Основният природен ресурс който използва нашата детска градина, е минерален извор. Той е с топла вода от 98 градуса по Целзий. Тази минерална вода се захваща с централен топлопровод, който минава през трасе през село Драгиново. Ние имаме помпа, която захваща част от минералната вода и топлообменник, който се намира в наша изградена геотермална централа. Там се извлича топлинната енергия, която преминава през водопроводната система и съответно достига до радиаторите, които загряват помещенията в нашата детска градина. Така се осигурява един оптимален престой и комфортна среда за децата, температурата в занималните и всички помещения е идеална за децата през студените месеци. Наистина това е много чисто, мога да кажа, че това е един екологичен, ефективен процес, който осигурява ефективно използване на природните ресурси, с които разполага нашето село", обясни Лидия Сеферова - директор на ДГ "Пролет", с. Драгиново.

Има начин да се възползваме от богатството от минерални води, което е над 100 млн. кубични метра годишно. Но едва 6% от тези находища са добре проучени. Въпреки това и към момента България се нарежда на второ място в Европа по ресурси на минерална вода след Исландия. Разполагаме с богатство, което чака да бъде оползотворено.

Вижте целия епизод във видеото!

Деница Торньова/Антон Марчев

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория