Миди - богатството на Черно море, което европрограмите вадят на повърхността

НОВИНИ
Слушай

Защо един военен моряк избира да замени корабите с мидена ферма? И как от малко позната у нас храна, мидите се превръщат в един от най популярните морски деликатеси?

Това ще ви покажем утре вечер в новото издание на предаването „Европейци", веднага след централната емисия „По света и у нас“. До морските дълбини ще ни разходят Деница Торньова и операторът Антон Марчев.

Целият ми живот е свързан с морето, аз по принцип съм военен моряк, нямал съм нещо друго, което да съм мечтал и да съм искал да правя. То е било само море и нищо друго, казва Веселин Прокопиев, собственик на мидена ферма.

Остава свързван с морето и след като слиза от кораба и акостира сред скалистия залив до Каварна, където изгражда първата в България неподвижна подводна мидена ферма.

1992-ра година като почнах, никой не консумираше миди в България, просто българинът беше загърбил малко морето средство за препитание. Сега вече няма заведение в България, което да не предлага миди.

Мидите излизат на брега с много труд и благодарение на общо 6 европейски проекта.

Ако не бяха тези програми, шансът да се стигне до това положение, просто беше немислим. Нямаше как да покажа как се завършва един бизнес от морето до масата. Това е белтъкът, естественият белтък природен от морето, това е дар Божи, който нито го храниш, нито го поиш, нищо, абсолютно нищо. Уникалното на Черно море е, че няма нито един токсичен фитопланктон. Нямам друга карма, това ми е - морето, казва Веселин.

Цялата история на мидената ферма гледайте тази събота – 4 юни, веднага след централната емисия „По света и у нас“ в 20 ч.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Деница Торньова

Още от НОВИНИ

Вижте различните останалите видеа от тази категория